Door Thijs Baas
08 januari 2014 10:20
Bijschrift Sine Dubio Consultancy:
Neemt het toe, of leidt een steeds betere registratie tot het beeld dat frequentie of ernst van de agressie toeneemt? Wij denken het laatste!
Medewerkers van uitkeringsinstantie UWV krijgen steeds vaker te maken agressie. Het aantal bedreigingen en intimidaties verdubbelde vorig jaar. In 2013 werd in 59 gevallen aangifte gedaan.
Remko Icke: “We zien het vooral gebeuren bij de groep die langdurig werkloos is. Het wordt voor mensen wat makkelijker om uitingen neer te zetten op Twitter.”
Volgens Remko Icke van het UWV gaat het om verschillende soorten agressie, maar steeds vaker vinden bedreigingen online plaats. “Dan moet je denken aan e-mail of mensen die zelf berichten publiceren op blogs of Twitter. We zien het aantal online gevallen wel toenemen. Het is vaak naar aanleiding van gesprekken met mensen. Ik heb het gevoel dat het kan komen door de crisis. We zien het vooral gebeuren bij de groep die langdurig werkloos is. Het wordt voor mensen wat makkelijker om uitingen neer te zetten op Twitter.”
Het UWV hanteert een agressieprotocol en een zero tolerance-beleid. “We tolereren emoties, maar agressie niet. “Onze medewerkers worden getraind in het omgaan met gevallen van cliënten die agressie vertonen. Als de grens bereikt is nemen we onze maatregelen en dat kan zelfs leiden tot rechtszaken, waarbij we dwangsommen kunnen opleggen als mensen contact blijven zoeken met medewerkers van het UWV.”
In 2013 waren er vijf rechtszaken, zegt Icke, waarbij het UWV keer op keer in het gelijk werd gesteld. “Dan gaat het echt om mensen die te ver gaan, met stalken, intimidaties, persoonlijke bedreigingen; in dat soort gevallen vinden we dat mensen echt over de schreef gaan en dan pas moeten we dit soort maatregelen treffen.”